Stichting Neuropsychologie Nederland

Betto Deelmanprijs 2020/2021

De jury, onder leiding van professor Roy Kessels, heeft besloten de Betto Deelmanprijs 2020 toe te kennen aan dr. Paul Eling vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en zijn bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland.


Dr. Eling studeerde Psychologische Functieleer aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1983 aan deze universiteit op het proefschrift Studies on laterality: Controversial issues in the approach of hemisphere specialization.

Vervolgens was hij verbonden aan het Max-Planck-Instituut in Nijmegen, waarna hij in 1985 als universitair docent aan de Nijmeegse universiteit werd aangesteld. Hij was in 1984 mede-oprichter van de afstudeerrichting Neuro- en Revalidatiepsychologie aan deze universiteit. In 2002 werd hij universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Dr. Eling redigeerde en schreef diverse handboeken op het gebied van de neuropsychologie en is (mede-)auteur van meer dan 140 internationale wetenschappelijke artikelen.

Dr. Eling was tot 2016 redacteur van het Tijdschrift voor Neuropsychologie, waarin hij ook vele Nederlandstalige artikelen publiceerde. Na zijn pensionering werkte hij samen met Stanley Finger aan een boek over Franz Joseph Gall, dat in 2019 verscheen bij Oxford University Press onder de titel Franz Joseph Gall: Naturalist of the mind, visionary of the brain.

De Betto Deelman prijs, bestaande uit een erepenning en een bedrag van 5000 euro, is op 2 juli 2021 aan hem uitgereikt door de secretaris van de SNN, dr. Esther van den Berg. Deze uitreiking vond plaats in de Kapel van het Berchmanianum te Nijmegen.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking hield prof. dr. André Aleman een lezing met de titel “Een neuropsychologische kijk op positieve en negatieve symptomen bij schizofrenie”. Dr. Eling sloot de dag af met een lezing getiteld "Zonder bril kun je niet zien".