Stichting Neuropsychologie Nederland

Betto Deelmanprijs 2020/2021

De jury, onder leiding van professor Roy Kessels, heeft besloten de Betto Deelmanprijs 2020 toe te kennen aan dr. Paul Eling vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en zijn bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland.


Dr. Eling studeerde Psychologische Functieleer aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1983 aan deze universiteit op het proefschrift Studies on laterality: Controversial issues in the approach of hemisphere specialization.

Vervolgens was hij verbonden aan het Max-Planck-Instituut in Nijmegen, waarna hij in 1985 als universitair docent aan de Nijmeegse universiteit werd aangesteld. Hij was in 1984 mede-oprichter van de afstudeerrichting Neuro- en Revalidatiepsychologie aan deze universiteit. In 2002 werd hij universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Dr. Eling redigeerde en schreef diverse handboeken op het gebied van de neuropsychologie en is (mede-)auteur van meer dan 140 internationale wetenschappelijke artikelen.

Dr. Eling was tot 2016 redacteur van het Tijdschrift voor Neuropsychologie, waarin hij ook vele Nederlandstalige artikelen publiceerde. Na zijn pensionering werkte hij samen met Stanley Finger aan een boek over Franz Joseph Gall, dat in 2019 verscheen bij Oxford University Press onder de titel Franz Joseph Gall: Naturalist of the mind, visionary of the brain.

De Betto Deelman prijs, bestaande uit een erepenning en een bedrag van 5000 euro, zal op 2 juli 2021 worden uitgereikt. Deze uitreiking vindt plaats van 15.00 tot 17.00 uur in Kapel Berchmanianum te Nijmegen.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking zal prof. dr. André Aleman een lezing houden met de titel “Een neuropsychologische kijk op positieve en negatieve symptomen bij schizofrenie”. Prof. Aleman is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Vervolgens zal de prijs worden uitgereikt en zal ook dr. Eling een lezing houden over zijn werk.

Accreditatie voor klinisch (neuro)psychologen zal worden aangevraagd bij de FGzPt.

Vanwege de COVID-19 maatregelen wordt u uitgenodigd om de uitreiking te volgen via een online livestream.

Als u de prijsuitreiking online wilt bijwonen, verzoeken wij u dit voor 15 juni per email te laten weten via e.vandenberg@erasmusmc.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. U ontvangt kort voor de uitreiking een link waarmee u deel kunt nemen aan de online livestream. Als het op een later moment toch mogelijk blijkt om fysiek bij elkaar te komen, ontvangt u daarover bericht.